Zanimljivosti

Tražio da mu ljekari odsjeku zdravu šaku i stave bioničku

26-godišnji Milorad, Srbin koji živi u Austriji, odlučio je da mu ljekari odsjeku desnu šaku, u kojoj je izgubio svaki osjećaj nakon nesreće, i da je zamjene bioničkom, koja reaguje na nervne signale u njegovoj podlaktici.

Novom šakom ubuduće će moći da hvata, uštine, pa i da izvede dosta precizne pokrete prstima. Milorad će moći i da kontroliše ruku koristeći moždane signale koji su već jednom proizvodili slične pokrete u biološkoj ruci.

Nakon nesreće koju je doživio prije 10 godina u Srbiji dok je bio na odmoru, u šaci je izgubio svaki osjećaj iako je ona ostala u potpunosti nepovrijeđena. U operaciji koja nije bila lišena kontroverzi, austrijski ljekar prof. Oskar Acman iz AKH klinike u Beču odsjekao mu je šaku i zamjenio je robotičkom.

Mladić je u udesu zadobio i povredu ramena, koja se naziva brahijalni pleksus, i zbog koje nije imao nikakav osjećaj u cijeloj desnoj ruci.

Transplantacijom mišića i dijelova nervnog tkiva iz noge u ruku profesor Acman je uspeo da mu povrati osjećaj i funkciju nervnih vlakana u podlaktici, ali šaka se nikada nije oporavila.

Činjenica da mu je obnovljeno nervno tkivo u podlaktici i da su se električni signali koji iz mozga stižu u podlakticu pojačali dopuštala je, međutim, jednu ne baš uobičajenu opciju: amputaciju beskorisne šake kako bi se ona zamijenila robotičkom, piše Blic.

 

Informer.ba