Video Zanimljivosti

VIDEO: Iza umiljatih njuškica kriju se najveći seksualni predatori životinjskog carstva

Stvari postaju vruće na hladnom Antarktiku, pošto su na tom udaljenom i uglavnom izolovanom mjestu foke uhvaćene kako se pare sa pingvinima, piše BBC.
Više od jedne foke je uhvaćeno je u tom činu koji je snimljen i objavljen u žurnalu “Polar Biology”. To ponašanje foka nije bilo totalno iznenađenje za naučnike koji su to snimili još 2006. godine kada su prvi put primjetili da foke pokušavaju da se pare sa kraljevskim pingvinima.

Oni su objavili detalje tih “incidenata”, a špekulišu da je takav čin možda posljedica frustracija ili pitanje seksualno neiskusnih životinja. Naučnici kao moguće razloge navode i agresivnost, odnosno kažu da je to možda predatorski čin, ili možda samo igra koja se preokrenula u seksualni akt.

Ali novi incidenti su ipak iznenadili istraživače, prenosi britanski servis.

Iskreno nisam očekivao da ću vidjeti sličan snimak kao 2006. godine, a specijalno ne više njih“, rekao je istraživač Niko de Bruin sa Univerziteta u Pretoriji.

Naučnici redovno prate život na tom ostrvu i obraćaju pažnju na neobična ponašanja, a istraživački tim vođen Vilijamom A. Hadadom i De Bruinom je u tri različite prilike primjetio neobično ponašanje foka.

Oni objašnjavaju da je sva četiri poznata incidenta pratio isti obrazac. Svaki put foka je jurila, uhvatila i namjestila pingvina u određeni položaj, zatim je pokušala sa snošajem nekoliko puta, da bi ga vjerovatno u nekom trenutku i ostvarili, što je i uhvaćeno kamerom.

U tri od četiri snimka se vidi da su foke pustile pingvina da ode, ali jednom se vidi kako je foka ubila i pojela tu pticu nakon što je probala da opšti sa njim. Međutim, to nije ništa neobično pošto na Antarktiku foke često jedu pingvine.

Nova istraživanja pokazuju da je seks sa pingvinima možda samo naučeno ponašanje i da je iz tog razloga takvo ponašanje u porastu. “Foke mogu da uče, a to znamo iz njihovog načina potrage za hranom“, objašnjava De Bruin.

Ali ako je to naučeno ponašanje, mi ne možemo ni da zamislimo šta je nagrada za te mlade mužjake, osim činjenice da su shvatili da su pingvini lakši plijen i da mogu da ih koriste za vježbanje“, kaže on.

Sve te foke nisu bile dovoljno stare i velike da bi se borile za ženke“, primjećuje De Bruin i dodaje da je to samo možda oslobađanje seksualne frustracije, s obzirom da hormoni prorade u sezoni parenja.

Veoma je vjerovatno da se je u pitanju samo pogrešna identifikacija, ali sve u svemu ne možemo sa sigurnošću reći koji su tačni razlozi za takvo ponašanje“, priznaje on.

Informer.ba