Bebe Zdravlje

Beba dobila vještačko srce

Hirurzi bečke univerzitetske klinike AKH prvi put u Austriji presadili su vještačko srce desetomjesečnoj bebi koja je imala teške srčane mane.

Beba, koja je bila stacioniarana na diječijoj klinici, imala je akutno slabljenje srčanih mišića, što je izazivalo zastoje u krvotoku. Pošto se situacija dijevojčice pogoršavala iz sata u sat, ljekari su bili prinudjeni na jedinstvenu intervenciju, koja se u Austriji smatra pravom senzacijom.

– Beba je prestala da samostalno diše, pa smo morali da je oživljavamo – prenela je dr Ina Mihel-Benke, upravnik odjeljenja za pedijatrijsku kardiologiju.

Da bi spasili djevojčicu lekari su odlučili da joj presade vještačko srce. – Do sada još nismo nad tako mladim dijetetom u Austriji izvršili takvu jednu operaciju. I u svijetu to je rijetkost – rekao je šef odijeljenja za kardio-hirurgiju dr Ginter Laufer.

 

Operacija kojoj je podvrgnuta beba teška 5.500 grama trajala je četiri sata, a njen organizam je prihvatilo vještački organ. Prema riječima dr Laufera, vještačko srce treba da kuca u grudima devojčice sve dok se ne nađe “pravo” srce koje bi joj trajno riješilo ove zdravstvene probleme.

 

Blic/Informer.ba