Bebe Zdravlje

Bebe rastu dok spavaju

Tokom istraživanja na Univerzitetu Atlanta Georgia 23 roditelja bilježilo je su koliko su njihova djeca, stara tek 12 dana, spavala. Pratili su ih do četvrtog ili ipak do 17. mjeseca života. Naučnici su otkrili kako se razina hormona rasta povećavala nakon što bebe zaspu.

Hormoni potom stimuliraju rast kostiju, što može čak dovesti i do određenih bolova pa se bebe znaju buditi po noći. Istraživanja američkih naučnika daju mogućnost predviđanja koliko će bebe narasti. Naime, djeca spavaju četiri i pol sata duže na dan ili dva prije intenzivnog rasta, uz tri redovna prosječna dnevna spavanja.

Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep tvrdi da će dijete imati iznenadni rast u roku 48 sati od tih nenadanih napadaja ekstra spavanja.

Ako vam se čini da vaše dijete treba više sna, vjerovatno je u fazi iznenadnog rasta. Naučnici kažu da se postotak rasta povećava za čak 43 posto sa svakom dodatnom epizodom sna, a raste na 20 posto sa svakim satom sna.

‘Rezultati pokazuju da do rasta dolazi tokom sna, ali i da san ima značajan utjecaj na rast djeteta’, kaže autor istraživanja, doktor Michelle Lampl sa Univerziteta Atlanta Georgia.

Duži san ekvivalent je bržem rastu‘, kaže doktor. No iako spavanje utječe na rast, istraživači kažu da se ne može svaki iznenadni rast predvidjeti samo po tom parametru.

 

Informer.ba