Home » Biljka koja čuva muškost zove se tikva!
Ishrana Zdravlje

Biljka koja čuva muškost zove se tikva!

Tikva, dulek, ludaja ili jednostavno bundeva jedna je od najčešćih biljnih kultura koje se nalaze na trpezi s početka jeseni. Od nje se mogu praviti različita jela i poslastice za svačiji ukus. Sadrži obilje vitamina i hranljivih vlakana. U zvaničnoj i narodnoj medicini upotrebljava se zrelo sjeme gajene bundeve. Pri tom prednost imaju kultivari sa mekom sjemenjačom, koja se lakše odvaja i uklanja sa sjemenog jezgra.

– Osnovni sastojak sjemena bundeve je masno ulje koga ima do pedeset odsto – kaže profesor dr Zoran Maksimović sa Farmaceutskog fakulteta. – Osim masnog ulja sadrži i proteine, kao i vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E i K), malu količinu sluzi, neke proste ugljene hidrate, mineralne materije. Sjeme bundeve upotrebljava se u liječenju benigne hiperplazije prostate. S obzirom na to da se ovaj poremećaj javlja kod približno polovine muške populacije poslije 45 godine, sjemenke bundeve se preporučuju kao najprirodniji način prevencije. U tu svrhu dnevno je dovoljno pojesti deset grama prijesnih, ne pečenih sjemenki. Za sladokusce sjemenke se mogu isitniti i pomiješati sa medom ili jogurtom.

Važno je da se sjeme što prije očisti od vezivnog tkiva bundeve, opere i što prije osuši da se ne bi pokvarilo i izgubilo ljekovitost.

U APOTEKAMA su dostupni i fitopreparati koji sadrže granulat sjemena bundeve ili lipofilni ekstrakt. Najdragocjeniji proizvod je ulje koje se dobija postupkom takozvanog „hladnog cijeđenja“ i ne podvrgava se rafinaciji. Koristi se za ishranu, zbog izuzetne hranljive vrijednosti, ali ne za termičku obradu, tačnije za prženje i pečenje, već kao dodatak jelima. Ono sadrži više od šezdeset odsto linolne masne kiseline, fitosterole i karotenoide.

Podjednako kvalitetan uticaj na zdravlje ima i meso bundeve. Pečena ili kuhana bundeva i svježe cijeđeni sok od nje veoma blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva i pospješuju izbacivanje tečnosti iz organizma.

Bundeva pripada istoj porodici biljaka kao i lubenice, dinje, krastavci i tikvice. Osim što se gaji dosta često i samoniklo raste naročito u krajevima sa umjerenom do toplom klimom. Pretpostavlja se da potiče iz regiona Srednje Amerike, odakle je zajedno sa kukuruzom, paprikom, duvanom i krompirom donijeta u Evropu poslije Kolumbovog otkrića. Ona je jednogodišnja zeljasta biljka, čija dužina stabla može da premaši i 10 metara. Cvjetovi su žuti, krupni i formiraju oblik zvjezdastog lijevka, smješteni u pazusima listova. Biljka razvija posebno muške, a posebno ženske cvjetove. Listovi su veliki, srcolikog oblika, podijeljeni na režnjeve i vrlo hrapavi. Plodovi su loptastog oblika, ponekad rebrasti bijele ili narandžaste boje i veoma krupni sa tanjom ili debljom korom.

 

Novosti/Informer.ba