Žene koje veći dio svog života uživaju u čaju mogu očekivati bitne zdravstvene dobrobiti od ove navike. Naime, zbog ovog toplog napitka su manje sklone razvijanju raka jajnika.
Istraživači Univerziteta Kurtin u Pertu proučavali su hiljadu žena prosječno starih 59 godina koje su podjelili u dvije grupe: polovina ispitanica je imalo dijagnozu raka jajnika, dok je drugih 500 bilo zdravo. Stručnjaci su ih detaljno ispitali o navikama ispijanja čaja: koliko često piju čaj, koju vrstu i kada su prigrlile ovu naviku.
Ustanovili su da su zdrave žene bile sklonije dužem ispijanju čaja u odnosu na žene s rakom. One su, naime, u ranijem dobu počele redovno da piju čaj.
Od ukupnog broja zdravih ispitanica, čak je 79 posto redovno pilo čaj, u poređenju s 51 posto žena s rakom jajnika. Istraživači su istakli flavonoide crnog čaja, moćna jedinjenja koje nam pomažu u borbi protiv bolesti, najodgovornijima za ovakvu zdravstvenu zaštitu.
[crp]Ako je za vaš ukus crni čaj prejak, slobodno ga možete razrijediti mlijekom, jer su prethodna istraživanja pokazala kako ovo neće uticati na njegov blagotvorni efekat.
“Čaj je sigurno i jeftino piće. Treba podsticati njegovu konzumaciju zbog potencijalnih dobrobiti sprečavanja ove česte i smrtonosne bolesti žena”, zaključio je vođa studije dr. Endi Li, prenosi Ordinacija.
Rak jajnika jedan je od vodećih uzroka smrti žena i druga najučestalija ginekološka maligna bolest. Tumor jajnika nastaje rastom abnormalnih ćelija i može biti nekancerogen – benigni ili kancerogen – maligni.
Smedia/Informer.ba