Bebe Zdravlje

Deset savjeta za odvikavanje djeteta od cucle

1. Metoda korak po korak: Postepeno produžavajte periode bez cucle. U prvoj fazi djetetu dajte cuclu samo dok je u stanu, zatim samo dok je u dečjoj sobi i na kraju samo pred spavanje.

2. Ako se cucle pocijepaju ili izgube, ne kupujte nove. Na taj način se najavljuje njihovo izbacivanje iz upotrebe.

3. Objašnjavanje: Objasnite djetetu zašto je vrijeme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumijete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti ljepši.

4. Bez prisile: Posljednje što roditelji treba da urade jeste da jednostavno zabrane djetetu da cucla.

5. Kutija s cuclama: “U svojoj privatnoj ordinaciji imam veliku kutiju sa cuclama u koju moji pacijenti mogu da ubace svoju cuclu obilježenu njihovim imenom, objašnjava psiholog Neuman. Male cucle: Velike cucle (za djecu stariju od 18 mjeseci) djeci ne treba ni kupovati jer se time otežava odvikavanje.

Zašto uopšte postoje cucle? Potreba za sisanjem je djeci urođena. “Djeca još u majčinoj utrobi sisaju palac”, objašnjava Ditmar Estereih, potpredsjednik Njemačke ljekarske komore. On, međutim, savjetuje roditeljima da ne dozvole djetetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.

6. Metoda ispuhana cucla: “Učinite cuclu neprivlačnom tako što ćete je probušiti iglom. Kada se vazduh ispuše, cuclanje gubi draž”, kaže psiholog Michael Teel.

7. Poklanjanje: Predložite mališanu da pokloni cuclu, na primjer, bebi vaših rođaka. Objasnite mu da je njoj sada potrebnija.

8. Dobra vila: Recite djetetu da će dobra vila odnijeti cuclu i u zamjenu za nju ostaviti divan poklon.

9. Rastanak od cucle: “Recite mališanu da zakopa cuclu u vašoj bašti ili na plaži na moru”, kaže Michael Teel i ističe da dijete samo treba da spusti cuclu u iskopanu rupu.

Informer.ba