BiH Top Zdravlje

Donorska mreža u BiH – Doniranje organa najuzvišeniji humani i čin solidarnosti

Donorska mreža u BiH, uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu, najavila je za srijedu u Sarajevu tribinu u okviru obilježavanja Svjetskog dana bubrega.

Kako je najavljeno, o Donorskoj mreži Bosne i Hercegovine, prevenciji bubrežnih bolesti, položaju pacijenata, donorstvu i transplantaciji razgovarat će sa studentima i akademskim osobljem Univerziteta u Sarajevu predsjednica Donorske mreže BiH emeritus prof. dr Halima Resić, predsjednik UO Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH, te predsjednik UO Donorske mreže BiH Tomislav Žuljević, te koordinatorica Donorske mreže i pravna stručnjakinja Adela Čomić. U ime Rektorata Univerziteta u Sarajevu skup će pozdraviti prorektorica za međunarodnu saradnju prof. dr. Enita Nakaš.

Tribina “Zdravlje bubrega za sve, zaštita najranjivijih u vanrednim stanjima” bit će održana 22. marta u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, s početkom u 14.30 sati. Nakon tribine bit će omogućeno potpisivanje donorske kartice, koja je znak dobre volje.

Iz Donorske mreže u BiH naglašavaju da Bosna i Hercegovina nema članstvo u Eurotransplantu (neprofitna međunarodna organizacija za suradnju u alokaciji i razmjeni kadaveričnih organa za transplantaciju), a na listi čekanja Centra za transplantaciju FBiH (osnovanog 2014. godine) vode se 242 pacijenata koji čekaju bubreg, 12 ih čeka srce, 30 jetru, dok podataka za rožnjaču nema.

“Ta evidencija se ne smatra konačnom s obzirom na to da brojni pacijenti nisu ni prijavljeni na liste. Republika Srpska i Brčko Distrikt čak i nemaju liste čekanja, niti se vrše kadaverične transplantacije. Statistike kažu da se broj eksplantiranih organa (od preminulih donora) od 2015. godine smanjuje, umjesto da se povećava a od kraja januara 2020. do jula 2021. nije izvršena nijedna transplantacija u Bosni i Hercegovini”, naglašeno je iz Donorske mreže BiH.

Podsjećaju da su se predstavnici tri najzastupljenije vjerske zajednice u BiH izjasnili za doniranje organa i potvrdili da sve tri religije smatraju doniranje organa najuzvišenijim humanim činom i činom solidarnosti.

Svjetski dan bubrega je globalna kampanja usmjerena na podizanje svijesti o važnosti naših bubrega, a obilježava se svake godine. Usmjerena je na jačanje svijesti o preventivnom ponašanju, svijest o faktorima rizika i svijest o tome kako živjeti s bubrežnom bolešću. Ključni motiv je pobrinuti se za zdravlje bubrega za sve. Zajednička je to inicijativa Međunarodnog društva za nefrologiju (ISN) i Međunarodne federacije fondacija za bubrege (IFKF-WKA).

Udruženje Donorska mreža BiH je nevladina i neprofitna organizacija koju su osnovali entuzijasti, ljudi koji su svojim profesionalnim angažmanom i pozivom ili životnim okolnostima povezani uz borbu za život uz pomoć transplantacija. Ciljevi aktivnosti Donorske mreže BiH su edukacija građana, ali i stručnih javnosti Bosne i Hercegovine o donorstvu i značaju transplantacija, kao i podizanje svijesti stanovništva o neophodnosti doniranja organa i povećanje broja donorskih kartica.

Kako navode organizatori, prevencija ali i transplantacije za najranjivije u BiH poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega koji se obilježava drugog četvrtka u martu svake godine.