Zdravlje

Gazirana pića djeci čine višestruku štetu

Djeca u razvoju bi konzumaciju gaziranih pića svakako trebala izbjegavati! Ovo su ‘prazne kalorije‘, nemaju nutritivnu vrijednost, stoga ni jedno gazirano piće nije prikladno za djecu (niti za odrasle)! Najbolja bi bila obična mineralna voda, no ona djeci, zbog nedostatka okusa (šećera), nije zanimljiva!

Učestalom konzumacijom dovode do debljanja, a zbog visokog udjela šećera te fosfatne kiseline, dovode do bržeg nastanka zubnog karijesa. Vežu se uz nastanak bolesti poput dijabetesa, bubrežnih kamenaca i bolesti bubrega, povišenog krvnog pritiska itd.

Smanjuje gustoću kostiju

Jedan od glavnih problema za djecu je smanjenje gustoće kostiju. Fosforna kiselina mijenja omjer kalcija i fosfora, što dovodi do gubitka kalcija iz kosti. Kofein iz Coca-Cole također ometa apsorpciju kalcija, stoga je rezultat očigledan: smanjena gustoća kostiju već na samom početku djetetovog razvoja (i predispozicija za nastanak osteoporoze u zrelijoj dobi).

Preporuka: razgovarajte sa svojim djetetom, objasnite na koji sve način ovo može štetno djelovati na njega, predložite da polako smanji konzumaciju gaziranih pića, a u međuvremenu mu omogućite što više ‘voćnih koktela‘ i čajeva raznih okusa. S vremenom bi mu oni mogli postati zanimljiviji od gaziranih pića, piše Net.hr.

 

Informer.ba