Bebe Zdravlje

Hranjenje na flašicu podstiče gojaznost

Bebe koje se hrane na flašicu do uzrasta od dvije godine sklonije su gojaznosti u predškolskom dobu, saopštili su istraživači.

Naučnici su u “Žurnalu pedijatrije” objavili da su djeca koja redovno koriste flašicu do 24. mjeseca izložena 30 odsto većem riziku da će u uzrastu od pet i po godina postati gojazna.

Istraživači su analizirali podatke o skoro 7 000 djece iz svih dijelova SAD i zaključili da hranjenje na flašicu dovodi do toga da bebe unose previše kalorija, prenosi Bi-Bi-Si.

Studijom je utvrđeno da 22 odsto dvogodišnjaka koristi flašicu kao osnovnu posudu za uzimanje tečnosti ili idu u krevet sa flašicom napunjenom visokokaloričnim napitkom.

Skoro četvrtina djece iz ove grupe postala je gojazna u petoj godini života, u poređenju sa 16 odsto djece koja nisu koristila flašicu u uzrastu od dvije godine.

Autori istraživanja sa univerziteta u Ohaju i Filadelfiji izračunali su da su šanse za gojaznost kod djece koja koriste flašicu do 24. mjeseca života veće 1,33 puta nego kod djece koja ne upotrebljavaju flašicu.

Oni su sugerisali da roditelje treba ohrabriti da prekinu upotrebu flašice do bebinog prvog rođendana.

 

srna/informer.ba