Tim kanadskih istraživača koji je ispitivao sastav žumanca kokošijeg jajeta koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom, došao je do zaključka da jaja ne samo što su izvor proteina, vitamina i minerala već da sadrže i antioksidativna svojstva koja pomažu u prevenciji kardivaskularnih oboljenja i raka.
Ovo otkriće je u suprotnosti sa ustaljenim mišljenjem da su jaja krivci za visok pritisak jer sadrže veliku količinu holesterola.
Dodatna istraživanja antioksidativnih svojstava jaja mogla bi promijeniti dosadašnje tvrdnje mnogih stručnjaka koji preporučiju samo umjereno konzumiranje ove namirnice, poručuju kanadski stručnjaci.
Studija je pokazala da žumance jaja kokošaka koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom sadrže dvije aminokiseline triptofan i tirozin koje imaju jako antioksidativno svojstvo.
Dva sirova žumanca imaju gotovo dvostruko veće antioksidativno svojstvo nego jabuka, a gotovo isto kao 25 grama brusnica tvrde autori ove studije.
Količina aminokiselina smanjuje se prženjem ili kuhanjem, upozoravaju stručnjaci. Prenose Nezavisne novine.
Informer.ba