Home » Ječam (geršla) se nepravedno smatra sirotinjskom hranom
Ishrana Zdravlje

Ječam (geršla) se nepravedno smatra sirotinjskom hranom

Ječam (geršla) se nepravedno smatra sirotinjskom hranom. Po biološkim vrijednostima je zdraviji od pšenice, jer ima izuzetna ljekovita svojstva. Spada u jednu od najstarijih žitarica, poznat je još u kamenom dobu, a tragovi kulture ječma pronađeni su u području Tigra i Eufrata, dolini Nila i švicarskim jezerima. Posebno je cijenjen u staroj Grčkoj, gdje ga smatraju darom boginje Demetre – “Majke žita“. Savremena nauka je utvrdila da ječam ima čak 35% nezasićenih masnih kiselina, koje smanjuju holesterol u krvi, što ječmu polako vraća izgubljene pozicije iz drevne prošlosti. Prirodni ječmeni slad izvanredan je zaslađivač i odlična zamjena za šećer. Ječam se takođe veoma koristi za proizvodnju piva.

Sadržaj ugljenih hidrata u ječmu je veći nego kod pšenice 73,4%, belančevina 11%, masti 1,8%, a veoma je bogat i mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, bakar, cink, jod) i vitaminima, posebno vitamin B 12 i vitamin E, kojih ima više nego u ostalim žitaricama, kao i vitamin A i D.

Ljekovita svojstva ječma

Smanjuje holesterol, jača organizam, protiv starenja, avitaminoze, gojaznosti, neurastenije, bolesti krvnih sudova, grčeva u nogama, reume, išijasa, bolesti želuca i grla.

Zdrava ishrana/Informer.ba