Bebe Zdravlje

Kako da se novopečena mama bori s iscrpljenošću

Savjeti koji slijede će vam pomoći preživjeti (i uživati) te prve sedmice:

– Ne žurite. Živimo brzo. Bebe idu drugačijom brzinom nego roditelji. Pokušajte se prilagoditi brzini vaše bebe.
– Ograničite sve svoje druge obaveze. Novopečena mama ili tata, bit ćete samo nekoliko mjeseci u svome životu. Razmislite kako bi mogli taj period najbolje iskoristiti.
– Spavajte kad god možete. Pokušajte se odmarati kada beba spava, ili kada za nju brine netko drugi. Možda će vam se taj odmor nekada učiniti kao gubljenje vremena, jer imate toliko obaveza, ali ako budete svježi i odmorni svaki posao ćete lakše obavljati.
– Priuštite si neke stvari. Utrošit ćete ogromne količine energije, i zato je jako bitno da napunite svoje baterije. Polusatna topla kupka, čitanje ili šetnja s prijateljicom će vas osvježiti. Pomislite na dvije, tri stvari koje možete za sebe napraviti u manje od sat vremena, i to uradite.
– Bebin plač morate razumjeti kao način komuniciranja. Vaša beba se mora naučiti da je svijet povjerenja vrijedan  i siguran prostor. Bebin osjećaj za povjerenje u ovaj svijet je važan kamen temeljac za njeno učenje o životu. Doći će i do trenutaka kada ništa neće pomagati, zato je najbolje da samo ostanete u njenoj blizini, da ste opušteni i da je podržavate, dok se na kraju ne isplače.
– Ne očekujte previše. Veliki broj zaposlenih roditelja misli da će kod kuće u tom periodu kada im je beba jedina briga, moći uraditi mnogo poslova. Ako ne budete očekivali previše, bit ćete zadovoljniji rezultatima.
– Prihvatite pomoć. Drugima ćete tako omogućiti da se osjećaju poželjni i potrebni, a vi ćete imati više slobodnog vremena.
– Zamolite za pomoć. Mnogo ljudi oko vas bi vam željelo pomagati, ali ne znaju kako bi se ponudili. Vi ih možete na lijep način upitati da li bi bili spremni pomagati.
– Razgovarajte sa drugimnovopečenim roditeljima. Jedan od najvećih problema novopečenih roditelja je da mama i/li tata misle da su jedini koji se osjećaju izgubljeni. Mnogo će vam pomoći razgovor sa drugim roditeljima, jer ćete ustanoviti da i oni imaju slične probleme.
– Trebate očekivati da ćete biti ranjiviji nego prije. Dolazak djeteta vam zauvijek promijeni život. Vaši osjećaji su u isto vrijeme jako duboki i površni. Može se desiti da iznenada zaplačete, ili da vas odjednom preplavi osjećaj neizmjerne sreće. Ako budete svjesni da je tako bogat emotivni život dio roditeljstva, znat ćete se opustiti i razumjeti te nove osjećaje.
Ringeraja.ba/Informer.ba