Ishrana Zdravlje

Koliko nam je voda važna?

Voda je važna komponenta naše ishrane, čak iako se ne smatra određenom namirnicom.

Zašto nam je voda potrebna?

Voda je važna za rast i održavanje funkcija tijela i uključena je u brojne procese. Na primjer, ona izbacuje tjelesne viškove, reguliše temperaturu i obezbjeđuje biološke reakcije koje se dešavaju u tijelu.

Voda se iz tijela luči preko urina i znoja, i samim tim se mora zamjenjivati i koristiti u ishrani. Ako se ne konzumira u dovoljnim količinama dolazi do dehidratacije, čiji su sipmtomi glavobolja, umor i gubitak koncentracije. Hronična dehidratacija može doprineti brojnim zdravstvenim problemima poput zatvora i kamena u bubregu.

Koliko vode nam je potrebno?

Tijelo dobija tečnost iz 3 izvora:

– pića, bilo da je riječ o vodi ili drugim napicima

– čvrste hrane, naročito iz voća i povrća (ćak i hrana poput hljeba i sira obezbjeđuje male količine tečnosti)

– Kao nus proizvod hemijskih reakcija u tijelu

Većini odraslih osoba potrebno je između 1,5 – 3 litara tečnosti dnevno. Napitci poput čaja, kafe ili voćnih sokova računaju se u unos tečnosti i sa sobom mogu donijeti i neke druge namirnice. Ako ste fizički aktivni, imate mesntruaciju ili je vrijeme toplo- unos tečnosti se povećava.

Na osnovu boje urina možete provjeriti da li unosite dovoljno tečnosti. Ako je boja svetlo žuta – onda pijete dovoljno vode tokom dana. Ako je urin tamno žute boje, povećajte unos tečnosti.

Kako održati nivo tečnosti u organizmu?

– Počnite sa unosom vode čim se probudite

– Tokom dana se trudite da pijete dovoljno tečnosti – računaju se i čajevi, kafe i sokovi. Samo pazite na količinu šećera koju sadrži tečnost koju pijete

– Nosite sa sobom u torbi flašicu vode

– Uz svaki obrok popijte i čašu vode

– Žeđ se javlja tek kada dehidrirate, zato popijte nešto prije nego što ožednite

– Povećajte unos voća i povrća jer te namirnice sadrže dosta vode

Flaširana voda

Negazirana voda dolazi pravo sa izvora koji dopire iz zemlje. Ona mora proći odrećene higijenske standarde što znači da se i dalje tretira prije flaširanja.

Mineralna voda se pojavljuje ispod zemlje, a onda teče preko stijena prije nego što se flašira, što dovodi do većeg sadržaja različitih minerala. Za razliku od izvorske vode, ne može se tretirati sem uklanjanja pijeska i prljavštine. Različiti proizvođači imaju i različite količine minerala u zavisnosti od izvora.

Da li je neophodno kupovati flaširanu vodu?

Ne postoje dokazi da je flaširana voda bolja od vode iz česme. Naravno sve zavisi i u kom kraju živite. Na kraju sve se svodi na vaš lični izbor.

 

B92/Inforemer.ba