Tradicionalna medicina Zdravlje

Mamurluk kroz historiju: Kako ga liječiti?

Osjećaj mamurluka fenomen je koji se u jednakom omjeru sastoji od glavobolje, želučane mučnine, oslabljenih sposobnosti razmišljanja i opće bezvoljnosti, a dolazi kao kazna nakon malo “previše” zabavljanja s prevelikom količinom alkohola.

Drugo jutro slijedi sindrom odvikavanja tijela na visoku koncentraciju alkohola. Najčešći lijek koji se savjetuje u slučaju mamurluka je kisela hrana i piće, poput kiselog zelja, krastavaca i jogurta.

Lijek se traži stoljećima

Drevni Asirci mislili su kako se glavobolje i drugi znakovi mamurluka mogu riješiti tako da se “odbace” u rijeku Tigris uz korištenje perja ptica, kljunova i sličnih pomagala. Popularno rješenje u antičko doba bilo je i trljanje smole drveta na glavu, no ta rješenja su poput i onih današnjih bili jednako naučno  nedjelotvorna.

Najduži mamurluk trajao je četiri sedmice

Medicinski časopis Lancet 2007. godine objavio je priču bolnice u Glasgowu u koju se prijavio muškarac s dugotrajnom glavoboljom i iscrpljenošću, a simptomi su se pojavili nakon ispijanja velikih količina piva nekoliko dana zaredom. Tijelo mu je bilo toliko dehidriralo da je razvio cerebralnu trombozu venskih sinusa. Doktori su na kraju zaključili da je zbog ekstremnih količina pića doživio blagi moždani udar, uprkos dobrom općem zdravlju.

Kauboji su koristili zečji izmet

U doba Divljeg zapada i razularenih salona u kojima su se točila žestoka pića, a obračuni odvijali u podne, čak su i Billy the Kid i Doc Holiday kao najpouzdaniji lijek za mamurluk koristili čaj od zečjeg izmeta. Navodno im je pomagao da se brže otrijezne.

Bogataši su manje mamurni

Da mamurluk može diskriminirati pokazuju naučne studije da bogati ljudi imaju blaži mamurluk. Razlog za to je što piju skuplja i kvalitetnija pića, dok jeftine “žestice” uzrokuju gore triježnjenje od visokokvalitetnih vina, prenosi “24sata”.

 

Informer.ba