Ishrana Zdravlje

Med – zar je moguće da je toliko zdrav!?

Gotovo otkad je svijeta, med se koristi kao zaslađivač. No, jeste li se ikad zapitali kako je to moguće da nešto slatko može biti toliko dobro za vas? Donosimo par informacija nakon kojih ćete od sada puno lakše posegnuti za svojom jutarnjom žličicom zdravlja!

Izvor vitamina i minerala

Med sadrži nevjerojatno važne vitamine i minerale. Izvor je vitamina C koji jača imunološki sustav, a također, sadrži i kalcij koji čini kosti jačima. Sadrži i željezo, korisno za krvožilni sustav.

Može povećati broj eritrocita

Pitka voda pomiješana s medom može povećati broj crvenih krvnih stanica, a samim time i sposobnost tijela da odbije bakterije i bolesti. Također, sve to skupa povećava i energiju, a može dovesti i do veće produktivnosti.

Izvrsna alternativa šećeru

Kako med sadrži šećer, nije uopće sporno. Međutim, vrsta šećera koju sadrži razlikuje se od one koju ujutro stavimo u kavu. Nećemo se baviti previše hemijskim strukturama, ali recimo samo kako je šećer u medu mnogo zdraviji od onog na koji smo navikli.

Ima mnogo koristi za zdravlje

Sadrži antibakterisjka svojstva, a može se koristiti čak i za dezinfekciju. Pokazao je i sposobnost pri iskorjenjivanju ešerihije koli i salmonele, a koristan je i za tretman nekih drugih bolesti, poput primjerice – astme.

Med je prebiotik

Može se koristiti i kao prebiotik. Nemojte ih miješati s probioticima (kao što je jogurt) koji sadrži zdrave bakterije. Prebiotici služe kao hrana za te bakterije, što povećava broj zdravih bakterija u vašem tijelu.

Čini dobro za kožu

Ublažava kožne bolesti poput dermatitisa. Primjena meda na oštećenu kožu pokazala se dobrom – med kao lijek dokazano smiruje svrbež. Također, dokazana je i njegova ljekovitost pri peruti.

Alternativni je lijek protiv kašlja

Ublažava kašalj, naročito kod djece. Smiruje nadražena područja i štiti ih od daljnjih infekcija. Korištenje meda smiruje grlobolju, a posebno ga je dobro konzumirati prije spavanja.

Daje vam brzi energetski poticaj

Poznato je kako sportisti uzmu žlicu meda za bržu regeneraciju. Kao što smo već rekli, pozitivno utječe na crvena krvna zrnca i razinu kisika. Jasno, više kisika automatski znači i više energije.

Med pomaže pri sprječavanju raka

Sadrži razne flavonoide koji smanjuju rizik od nekih vrsta raka. Nije klinički dokazano kako smanjuje rizik kod svih vrsta, ali je konzumiranje meda pokazalo značajne rezultate kod nekih pušača.