Top Zdravlje

Mulaosmanović: Senzori za sve oboljele od dijabetesa tip 1 u KS revolucionalno rješenje

Udruženje oboljelih od dijabetesa tip 1 Kantona Sarajevo smatra da je omogućavanje senzora za mjerenje nivoa šećera u krvi za sve oboljele od dijebetesa tip 1, bez obzira na starosnu dob, revolucionarno rješenje za te pacijente u Kantonu Sarajevo.

“Iz Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 presretni su ekspeditivnošću i zalaganjem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO KS) na usvajanju odluke o izmjeni uredbe, koja je trajno rješenje za pacijente oboljele od dijabetesa tip 1 u Kantonu Sarajevo”, navodi predsjednica Udruženja Alma Mulaosmanović.

Kako je podsjetila, spomenuti prijedlog odluke dostavljen je Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo na nadležno postupanje, a usvojila je Vlada KS 27. aprila. Nakon toga, Zavod će odmah pristupiti implementaciji.

“Ta odluka iznimno je veliki uspjeh i rezultat rada Udruženja i Zavoda predvođenog direktorom Muamerom Kosovcem. Osjete se veliki iskoraci Zavoda, u unaprjeđenju zdravstvene zaštite te populacije”, kazala je.

Prema njenim riječima, ZZOKS time je potvrdio kontinuitet u kvalitetnoj brizi za oboljele od dijabetesa, te konačno i veliki napredak u liječenju odraslih osoba s dijabetesom.

“Kanton Sarajevo time će se ponovno pridružiti razvijenim zemljama po pitanju zdravstvene skrbi za dijabetes i sredstva usmjeriti na prevenciju komplikacija kao što su amputacije, sljepilo i dijaliza, koje mogu nastati zbog dijabetesa”, kazala je.

Kako podsjeća Mulaosmanović, Zavod za zdravstveno osiguranje KS sačinio je u martu ove godine prijedlog izmjene i dopune uredbe kojim se ukida dobna granica za ostvarivanje prava na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi. Time se senzori omogućavaju svim oboljelim od dijabetesa tip 1 u Kantonu Sarajevo.

“Nakon te odluke očekujemo objavu u Službenom listu i napokon primjenu”, naglasila je predsjednica Udruženja Alma Mulaosmanović.