Orasi su najzdraviji od svih koštunjavih plodova i trebalo bi ih jesti češće, tvrde američki naučnici, ističući da oni sadrže visok nivo antioksidanata koji pomažu u zaštiti tijela protiv bolesti. Oni napominju da su svi koštunjavi plodovi odlični za ishranu, ali da su orasi najzdraviji. Analizirajući devet različitih koštunjavih plodova ustanoviljeno je da orah ne samo da sadrži dva puta više antioksidanata, već da su njegovi antioksidanti daleko boljeg kvaliteta. Antioksidanti su jako korisni za organizam, jer sprečavaju lančane reakcije koje oštećuju ćelije prilikom oksidativnih promjena. Antioksidanti pronađeni u orahu su dva do 15 puta efikasniji od vitamina E koji je poznat po tome što štiti tijelo od prirodnih hemijskih supstanci koje uzrokuju bolesti. Orasi su zdravi i hranljivi, bogati su visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima kao i dijetetskim vlaknima.
Prethodna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje manjih količina oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, pojedinih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.