Vijesti iz medicine Zdravlje

Narcisoidni muškarci mogu platiti visoku cijenu kako u fizičkom tako i u psihičkom zdravlju

Niko ne voli narcisoidne ljude koji sebe i svoje potrebe stavljaju ispred svih,ali osim što ih društvo prezire njihov im egoizam uništava zdravlje .

Novo naučno istraživanje sugeriše da egoistični muškarci, osim što imaju očiglednih problema u ljubavnim vezama imaju i povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, a sve zbog povećanog nivoa stresnog hormona kortizola, piše Psych central.

Narcisoidni muškarci zbog svog egoizma mogu platiti visoku cijenu kako u fizičkom tako i u psihičkom zdravlju“,  kaže dr. Sara Konrath, koautorica studije.

U ranijim istraživanjima dr. Konrath i kolege su ustanovili da u svijetu dolazi do porasta broja narcisoidnih osoba, ljudi koji imaju prenapuhano mišljenje o svojoj važnosti, precjenjuju svoju jedinstvenost i imaju osjećaj da su veći nego što to uistinu jesu, a najčešće su to muškarci.

U novoj studiji,naučnici su proučavali kako egoističnost i spol utiču na lučenje kortizola. U eksperimentu je sudjelovalo 106 studenata sa Univerziteta Michigan, a prije i poslije podvrgavanja testu narcisoidnosti izmjeren im je nivo kortizola u tijelu.

Iako narcisi mogu imati visoko mišljenje o sebi oni su, također, vrlo krhki i stoga često posežu za obrambenim taktikama, kao što je agresivnost, kada shvate da nje njihov osjećaj superiornosti ugrožen. Te taktike izazivaju pojačanu reakciju kardiovaskularnog sistema na stres što ima za posljedicu visoki krvni pritisak“, rekao je student i koautor studije David Reinhard.

Naučnici kažu da kod narcisoidnih muškaraca, za razliku od žena, uopće ne mora biti očiglednih izvanjskih uzročnika obrambenih taktika koje izazivaju pretjerano lučenje stresnog hormona kortizola, a time i naprezanje kardiovaskularnog sistema.

Tim sa Univerziteta Michigan nastavit će proučavati ovu materiju i pokušat će dokučiti zašto narcisoidnost ne djeluje na žene kao što pogađa muškarce.

 

Informer.ba