Zdravlje

Naučnici pronašli način da „izbrišu“ ružno sjećanje

Zvuči kao nešto što gledamo u naučnofantastičnim filmovima, ali izgleda da ćemo uskoro moći potpuno da zaboravimo bolne uspomene, zahvaljujući novim naučnim otkrićima.

Naime, istraživači misle da su uspeli da nađu način da izbrišu ružna sjećanja i posttraumatski stres, jer su pronašli vezu između proteina zvanog PKM i sjećanja na neke uznemirujuće incidente.

Vjeruju da ako budu ’ciljali’ u određeno mjesto u mozgu, koje zadržava bolna sjećanja, mogu da ih izbrišu ili barem oslabe.

Ova zapanjujuća studija otvorila je mogućnost ka liječenju ratnih veterana i žrtava napada, a mogla bi da pomogne i bivšim zavisnicima od droga i ljudima sa poremećajem memorije, poput Alchajmerove bolesti.

’Mislim da će to biti izvodljivo’ kaže profesor Dejvid Glancman, jedan od autora studije. ’Bit ćemo u stanju da uđemo u nečiji mozak, identifikujemo lokaciju memorije na traumatično iskustvo i probamo to da potisnemo. Onda kada znamo koji nervni krug sadrži sjećanje, onda nam je potreban način da spriječimo aktivnost PKM-a u tom krugu’.

Glancman i njegov tim iz Los Angelesa misle da ovo može voditi ka metodi koja će kontrolisati konekcije u mozgu, zvane sinapse, kako bi se traumatična sjećanja omekšala.