Top Zdravlje

Ovo je bilje koje čuva ljepotu vaše kože

Imate masnu kožu? Jeste li znali da vam je u tom slučaju dobar saradnik bosiljak, koji krase prirodna antibakterijska svojstva, i to u tolikoj mjeri da je dobar i za liječenje akni…

Zanimljivo je da bosiljak, zato što sadrži i ursoličnu kiselinu, čini kožu elastičnijom i faktor je u preventivi raka kože. Na listi poželjnih nalazi se i maslačak, koji je možda korov u travi, ali je zato blago na koži, iz istog razloga kao i bosiljak. Lavanda takođe djeluje umirujuće, a ruzmarin će uspješno tonirati masnu kožu.

Šta nabrati za suhu kožu lica? Aloja je izvanredan izbor, ali i volovsko uho (boražina – Borago officinalis). Gospin plašt (vrkuta, virak – Alchemilla vulgaris) pomaže u sprečavanju boranja kože, dok bijeli slez djeluje umirujuće na nadraženu i suvu kožu.

Među biljem za osjetljivu kožu našla se i ona koja „žari i pali“. Ko bi rekao da jedna kopriva možete zapravo da umiri vašu ispucalu kožu?! Gavez je idealan za grublju i suvu kožu, jer sadrži protein alantoin, koji ubrzava obnovu ćelija.

Kamilica zapravo može i estetski da posluži i izbjeli kožu, osim što je omekšava. Sladić se mjestimično nanosi u slučaju ekcema, alergijskog dermatitisa i psorijaze, a kod ovih problema korisno je i ulje noćurka.

Večernja jagorčevina, odnosno noćurak bogata je gama-linolenskom kiselinom, što doprinosi proizvodnji kolagena.

Kurkuma takođe opušta upaljenu kožu. Izmješajte je sa kokosovim uljem i nanesite na lice u obliku maske. Ovaj program je takođe koristan za zaustavljanje rasta neželjenih dlačica!

Najlakši način za korišćenje bilja na koži lica je uz pomoć pare. Usitnite zato svoje omiljene svježe grančice i listiće organskog bilja ili mješavinu svježeg bilja. Dodajte tome pregršt svježih biljaka u veliku zdjelu i nekoliko šolja kipuće vode. Promješajte, stavite peškir preko glave i sedite nad posudom koja isparava, zatvorenih očiju, petnaestak minuta, a nakon toga, isprskajte lice hladnom vodom.

I koža će polako postajati sve ljepša!