Vijesti iz medicine Zdravlje

Perite zube za bolji seks!

Redovno pranje zuba smanjuje rizik od bolesti desni, a nova studija pokazuje da čuva i polnu moć. Naime, muškarci koji ne peru redovno zube imaju veću vjerovatnoću za nastanak problema s erekcijom.

Turski naučnici otkrili su da muškarci koji imaju upaljene desni imaju tri puta veću vjerovatnoću za probleme sa erekcijom. Dobra oralna higijena je povezana sa smanjenim rizikom od bolesti desni, koje će inače utrostručiti rizik od erektilne disfunkcije.

Dakle, muškarci koji redovno peru zube – čime se smanjuje rizik od bolesti desni – imaju manje šansi za pojavu erektilne disfunkcije nego njihovi vršnjaci koji ne mare za higijenu usne duplje.

Turski naučnici koji su vodili studiju proučavali su 80 muškaraca uzrasta od 30 do 40 godina i kontrolnu grupu od 82 muškaraca. Pokazalo se da čak 53 posto muškaraca s problemom erekcije ima upaljene desni, u poređenju sa 23 posto u kontrolnoj grupi.

Uzevši u obzir i druge činjenice poput urasta i tjelesne mase, zaključili su da muškarci s teškim parodontnim bolestima imaju 3,29 puta veće izglede da će patiti od erektilnih problema nego muškarci sa zdravim desnima.

Voditelj istraživanja dr. Faith Oguz, sa Univerziteta İnönü u Turskoj, kaže:

Erektilna disfunkcija je glavni zdravstveni problem koji utiče na kvalitet života nekih 150 miliona muškaraca i njihovih partnerki širom svijeta. Fizički činioci uzrokuju gotovo dvije trećine slučajeva, uglavnom zbog problema s krvnim sudovima. Psihološki problemi kao što su emocionalni stres i depresija odgovorni su za druge slučajeve.

Mnoge studije su izvijestile da hronični parodontitis može da izazove bolesti krvnih sudova kao što su koronarne bolesti, koje su povezane s erektilnim problemima.

“Prema našim saznanjima, erektilnu disfunkciju i hronični parodontitis uzrokuju slični faktori rizika, kao što su starenje, pušenje, dijabetes i bolesti koronarnih arterija“, smatra dr. Oguz.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine.

Nezavisne/Informer.ba