Vijesti iz medicine Zdravlje

Pobačaj utiče na mentalno zdravlje žene

Prekid trudnoće pobačajem znatno utječe na mentalno zdravlje većine žena, navode stručnjaci u najnovijem broju časopisa “British Journal of Psychiatry”, a prenosi Dnevni avaz.

Nakon objavljene studije s podacima od 877.181 ispitanica, od kojih je 163.381 imala pobačaj, Priscilla Coleman s Državnog univerziteta u Ohaju zaključila je da je pobačaj povezan s problemima mentalnog zdravlja.

Sveukupno gledano, piše Koleman, rezultati pokazuju da žene koje su imale pobačaj imaju za 81 posto veći rizik od psihičkih smetnji i incidenciju mentalnih zdravstvenih problema od gotovo 10 posto koja se može direktno pripisati pobačaju.

Koleman ukazuje da su najjači učinci zabilježeni kada se uporede žene koje su imale pobačaj sa ženama koje su rodile i kada se mjere rezultati vezani za upotrebu psihoaktivnih supstanci i suicidalno ponašanje.

Međutim, radna grupa Američkog psihološkog društva saopćila je 2009. godine da nema uvjerljivih dokaza da jedan namjerni pobačaj neželjene trudnoće sam po sebi uzrokuje psihičke smetnje kod odraslih žena.

 

Informer.ba