Bebe Zdravlje

Pomozimo bebi da istražuje…

Iznenađujuće je koliko su bitne sitnice, i sve ono što se roditeljima čini nevažnim, kod razvoja vašeg djeteta.
U prvih mjesec dana vaša beba ne može zauzeti niti jedan položaj osim ležečeg stoga se potrudite da joj olakšate što je više moguće kako bi se počela razvijati u pravom smjeru već od samih početaka dolaska na svijet. Potrebno je ostvarivati što češći tjelesni kontakt i iskazivati puno nježnosti kako bi se vaše dijete razvilo ne samo emocionalno nego i intelektualno. U tom periodu dijete sa zanimanjem prati zvukove oko sebe i vjerojatno po prvi put počinje sa igrom s nekom od igračaka, npr. zvečka.
Polako s vremenom primjećujete kako se vaše dijete sve više razvija i ujedno interesira za svijet oko sebe. Pritom je bitno da se vi kao roditelj što više angažirate u tom trenutku i budete što je moguće više sa svojim djetetom kada polako dobiva sliku onog što ga zanima, a što ne.
U prvoj godini dijete već polako može slagati kockice i shvaćati neke rečenice kao što su npr. „Sad ćeš ručati“ ili „Idemo pa pa!…
U drugoj godini kada dijete već polako hoda i malo “agresivnije” kreće u otkrivanje za njega novog svijeta, bitno je pred dijete staviti ogledalo kako bi moglo otkrivati ujedno i sebe i na taj način razviti socijalni identitet.
Kao što vidimo u prve dvije godine djetetova života odvijaju se poprilično velike stvari i iako se to nama čini sve slatko i smiješno treba paziti da sve ide onako kako treba, odnosno da vaše dijete dobije potrebnu količinu topline i da mu vi kao roditelj omogućite da što više napreduje i da svaki dan otkrije nove stvari, jer sve će to značiti kasnije u životu.