Bebe Zdravlje

Prednosti dojenja

Šta da uradite ukoliko želite da vam se dijete bolje kotira na društvenoj ljestvici? Jedno istraživanje sugeriše da bi dojenje moglo da bude od velike pomoći.

Istraživači sa Univerziteta u Bristolu pratili su više od 3.000 djece iz Velike Britanije u sklopu jednog većeg istraživanja o ishrani i zdravlju koje je počelo još 1937. godine. Informacije o dojenju i promjenama u socijalnom statusu bile su dostupne za 1.414 ispitanika koji su sada stari između 60 i 70 godina.

Rezultati pokazuju da ljudi koji su dojeni kao bebe imaju 41 posto više šanse da napreduju na društvenoj ljestvici od svojih ”kolega” koji su hranjeni na flašicu. Isto tako, pokazalo se da su šanse za uspon veće što je dijete duže vrijeme dojeno, a rezultat je ostao isti nakon što su u to ubačeni i drugi faktori koji utiču na društveni uspon.

”Naša originalna hipoteza je bila da ukoliko dojenje poboljšava zdravlje i povećava koeficijent inteligencije, onda takva djeca lakše napreduju na društvenoj ljestvici od onih mališana hranjenih na flašicu,” rekli su autori istraživanja, i pogodili.

 

Informer.ba