Zdravlje

Preljuba povećava rizik od srčanog udara

Svakih šest minuta od srca umre jedna osoba, a u Velikoj Britaniji i SAD-u je srčani udar jedan od glavnih ubica. Iako svi znaju da cigarete, alkohol i manjak fizičke aktivnosti loše utiču na rad srčanog mišića, malo je poznato koji su to još faktori rizika.

Preljuba
Istraživači sa Univerziteta u Firenci otkrili su da oženjeni muškarci koji su prevarili svoje supruge imaju veće šanse da dožive srčani udar od vjernih muževa. Kao razlog za to navode činjenicu da oni vode nesretan i nesređen život što povećava te šanse.

Odlazak na spavanje poslije ponoći
Doktori su se složili da je sedam sati odmora dovoljno za normalno funkcionisanje organizma, međutim, ako idete kasno na spavanje rizik od srčanog udara se povećava. Istraživači sa klinike Misao u Japanu otkrili su da muškarci koji idu na spavanje posle ponoći vjerojatno imaju sužene arterije, za razliku od onih koji u krevet odlaze ranije.

Dehidriranost
Istraživanje koje je na 20.000 zdravih muškaraca i žena sprovedeno u Kaliforniji, pokazalo je da oni koji popiju više od pet čaša vode dnevno imaju manje šanse da dožive srčani udar, dok su oni koji unose manje od dvije čaše izloženi riziku od kardiovaskularnih oboljenja.

Seks bez zaštite
Hlamidija je seksualno prenosiva bolest koja također povećava rizik od srčanog udara. Naučnici iz Kanade objasnili su da ova spolna bolest loše utiče na imunitet, što se odražava i na srce i može dovesti prvo do upale, a onda i do srčanog udara.

Samački život
Osobe koje žive same imaju duplo veće šanse da dožive srčani udar, upozoravaju danski istraživači. Oni su sproveli istraživanje na 138.000 odraslih osoba i otkrili da žene starije od 50 i muškarci stariji od 60 godina koji žive sami, imaju veću mogućnost da dožive infarkt. Razlog za to su slaba ishrana i pušenje, uobičajeni za samce.

Brzo ustajanje
Rizik od kardiovaskularnih problema povećava i naglo ustajanje iz kreveta, zbog čega ljekari savjetuju da se iz kreveta ustaje polako.