Vijesti iz medicine Zdravlje

Psi tragači mogu da otkriju rak pluća u ranoj fazi

Psi tragači mogu da namirišu rak pluća kod ljudi u veoma ranoj fazi, tako što udišu uzorke njihovog daha, pokazalo je najnovije istraživanje njemačkih stručnjaka.

U istraživanju, koje su sproveli stručnjaci iz Šilerhe bolnice u Njemačkoj, psi tragači su uspjeli da otkriju tumor pluća kod 71 procenta pacijenata, prenio je Reuters.

”U dahu pacijenta sa rakom pluća ima drugačijih hemikalija nego u dahu zdravih osoba i psi imaju sposobnost da namirišu razliku u veoma ranoj fazi ove bolesti”, rekao je glavni naučnik ove studije Torsten Vels.

Od raka pluća najviše oboljevaju pušači, i to je drugi najrasprostranjeniji vid raka od koga oboljevaju i muškarci i žene širom Evrope. Ova bolest prouzrokuje više od 340.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Stručnjaci su istraživanje radili na specijalno treniranim psima i sa 220 dobrovoljaca, među kojima su se nalazili oboljeli od raka pluća, pacijenti sa drugim plućnim tegobama i oni koji nemaju nikakve plućne bolesti.

Rezultati su pokazali da su psi uspješno identifikovali 71 procenat uzoraka daha onih pacijenata sa rakom pluća od mogućih 100 posto i uspješno otkrili 372 uzoraka daha onih koji nisu oboljeli od raka od mogućih 400 dobrovoljaca.

Vels je potvrdio da rezultati potvrđuju da postoje vjerodostojni i sigurni ”dokazi” za identifikaciju raka pluća u dahu, ali da još ima puno posla da se otkrije tačno o čemu se radi.

Njemački stručnjaci vjeruju da bi psi mogli da postanu još bolji u otkrivanju ove opake bolesti ako bi više vježbali. Zbog toga su svoje istraživanje usmjerili na pronalaženje isparivih organskih jedinjenja koja psi osjećaju u dahu oboljele osobe.

”To je veliki korak ka napred, ali još precizno nije određena mješavina koja se nalazi u dahu pacijenata. Na nesreću, psi ne mogu da komuniciraju sa biohemičarima o mirisu daha’‘, rekao je Vels.

 

Agencije/Informer.ba