Vijesti iz medicine Zdravlje

Rak dojke: Genetička informacija-odlična prevencija

Najnovija studija ustanovila je da genetičke informacije pacijenata sa rakom dojke mogu da pomognu ljekarima da ustanove da li će hemoterapija biti djelotvorna za borbu protiv te vrste kancera, od koje godišnje umru milioni žena širom svijeta.

Izbor između djelotvornog tretmana i preventivne hirurške intervencije ključna je odluka u borbi protiv raka dojke. Nova studija zaključila je da informacije o genima pacijenata sa rakom dojke mogu da potvrde da li je hemoterapija najbolji način za borbu protiv bolesti.

Genetičke informacije se već koriste kao pomoć pri provođenju liječenja radi bolje prevencije.

Sandra Koen je živjela u velikoj nervozi zbog eventualnog raka dojke, zato što su njena majka i baka umrle od te bolesti.

Ali, zahvaljujući genetskom testiranju, ona i njen ljekar bili su u mogućnosti da donesu odluku da se obavi preventivna hirurška operacija. Ona kaže da se osjeća mnogo bolje sada i preporučuje genetičko testiranje ostalima sa sličnom medicinskom istorijom.

“Pronađite informacije, uradite istraživanje sa savjetnikom za genetiku, upoznajte druge žene koje su prošle kroz to i to će vas zaista ohrabriti i dati vam snagu da preduzmete akciju”, savjetuje Sandra.

Sada, naučnici iz “Nuvera bionauke”, privatne američke istraživačke kompanije, kažu da test koji su oni razvili može da ukaže ljekarima da li će ili ne uobičajeni tretman hemoterapijom poboljšati šanse pacijenta za preživljavanje. Ako su izabrali hemoterapiju, lako mogu da pređu na alternativnu strategiju.

Studija se bavila reakcijom na tretman protiv raka dojke i procentom preživljavanja žena kojima je nedavno ustanovljen invazivan rak dojke.

Podaci su bazirani na uzorcima tumora uzetim od 310 pacijentkinja koje su tretirane sa dva hemoterapijska lijeka. Istraživači su ustanovili da su genetske informacije pacijentkinja pružile pouzdan način za predviđanje koji tumor reaguje na hemoterapiju, a koji je otporan.

Doktor Čaris Eng sa Klivlendske klinike, koji nije učestvovao u studiji, bavi se istraživanjem raka.

Predviđanje je uvijek dobra stvar, jer – kada možete pouzdano da predvidite, možete i da reagujete na pravi način. Recimo da takozvana kristalna kugla kaže da određena osoba neće biti dobro poslije uobičajenog tretmana za rani rak dojke. To može da izazove veći oprez ljekara, da pažljivo prate stvari koje mogu da se vrate ili da daju veoma agresivan tretman.

Istraživači su saglasni da ovakva vrsta testiranja može da spriječi da pacijenti budu tretirani lijekovima na koje njihovo tijelo ne reaguje i da može da vodi medicini koja je više usmjerena na pojedinca.

Stručnjaci kažu da genetičko testiranje takođe smanjuje troškove zdravstvene njege i omogućava ljekarima da “napadnu” maligne tumore bez gubljenja dragocjenog vremena.

Autori studije kažu da su potrebna dodatna istraživanja, ali vjeruju da će njihovo otkriće pomoći u borbi protiv raka dojke – navodi “Glas Amerike”.

 

Srna/Informer.ba