Vijesti iz medicine Zdravlje

Riješite se grubih peta i kurijih očiju

Grube i ispucale pete, kurije oči, sitni kapilari, promjene na noktima i pojačano znojenje stopala praćeno neugodnim mirisom najčešće narušavaju izgled stopala i potkoljenica.

Grube pete djeluju veoma neuredno. Koža je zadebljala, ispucala, a ako se stvore veće ragade, hodanje može postati bolno. Pete su mjesto gdje se nakuplja najviše odumrlih ćelija i zato ih je veoma važno njegovati, ne samo radi lijepog izgleda, nego i radi većih problema koji mogu nastati ukoliko su pete zapuštene.

Sedmični piling

Za početak važno je pripremiti toplu kupku za stopala u koju ćete dodati morsku so ili hrastovu koru. Kupka treba trajati oko 20 minuta, a tek onda se zadebljanja koja omekšaju na ovaj način odstranjuju keramičkom rašpom za stopala. Nakon toga je važno nanijeti debeli sloj kreme za njegu stopala. Dobro je i barem jednom sedmično napraviti piling stopala.

Kurije oči ili klavusi često se stvaraju na stopalima kao posljedica nošenja neprikladne i neudobne obuće ili zbog statičkih poremećaja. To je jedna hiperkeratotične, konična tvorba, čiji tvrdi vršak u obliku trna ulazi u dermis.

Kurije oko nastaje zbog stalnog mehaničkog pritiska na meka tkiva ispod kojih se nalazi tvrda podloga. Ono je bolno na pritisak jer vrh konusa pritišće na nervna vlakna u koži.

Ukoliko se kurije oči ne uspiju odstraniti primjenom keratolitika, odstranjivanje se najčešće vrši ekskohleacijom ili elektrokoagulacijom. Problemi sa stopalima poput urastanja noktiju, gljivičnih infekcija ili slabe cirkulacije mogu ukazivati na neka hronična oboljenja koja na vrijeme treba uočiti i liječiti.

Male vene

Ono što isto tako narušava lijep izgled nogu je i pojava teleangiektazija i/ili venektazija. Teleangiektazije su trajno prošireni kapilari i postkapilarne venule u koži koje imaju izgled svijetlih, tankih, razgranatih niti.

Esencijalne teleangiektazije koje se javljaju najčešće kod žena između 30. i 50. godine života često se nalaze na nogama i sklone su širenju. Venektazije su trajno proširene žilice venskog spleta u dermisu, veličine su nekoliko centimetara i plavo-crvene ili purpurnoplave boje. Nastaju uglavnom kod žena kao posljedica utjecaja estrogena na stijenku malih vena.

Obično se vide na potkoljenicama i oko gležnjeva te na unutrašnjim dijelovima stopala. S obzirom na to da venektazije kod nekih žena predstavljaju veliki estetski problem, postoje metode kojima se mogu otkloniti.

Pojačano znojenje

Kod jednog broja ljudi dolazi do pojave pojačanog znojenja nogu, što se naziva genuina hiperhidroza. To pojačano znojenje često je praćeno i neugodnim mirisom koji nastaje kao posljedica raspadanja rožnatog sloja usljed bakterijske razgradnje. Pojačanom znojenju tabana pogoduju i nošenje neadekvatne obuće te loše higijenske navike pojedinaca.

Zbog toga obuća mora biti od prirodnih materijala, a higijena stopala svakodnevna uz svakodnevno mijenjanje čarapa.

 

Avaz/Informer.ba