Udarno Zdravlje

San se dijeli u cikluse koje ne treba kvariti da bi bili odmorni

Spavanje ne treba promatrati kao ‘aktivnost’ od osam sati nego više ciklusa od 90 minuta, ističe stručnjak za san Nick Littlehales, čijih se savjeta pridržavaju i britanski olimpijci.

Tokom svakog ciklusa tijelo prolazi kroz pet faza ključnih za oporavak, kao što su lagani san, duboki san i REM faza u kojoj sanjamo, pa je za dobar san najvažnije odrediti pravo vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja. Da biste se probudili odmorni, budilicu podesite tako da vas probudi na kraju, a ne u sredini ciklusa. Prema satu buđenja izračunajte kad trebate ići spavati.

Primjerice, ako ustajete u 6.30, idealno vrijeme za odlazak u krevet su 23 sata. To uključuje po 15 minuta uspavljivanja i razbuđivanja te pet 90-minutnih ciklusa okrepljujućeg sna. Legnete li u 21.30, imat ćete šest ciklusa, a odete li na spavanje pola sata poslije ponoći, četiri ciklusa, tj. tri ciklusa sna ako legnete u 2 sata. Propustite li idealno vrijeme za odlazak na spavanje, ostanite budni idućih sat i pol do novog termina te se sutra vratite uhodanom ritmu spavanja.

Da biste smanjili noćna buđenja, dobro je i sat vremena prije spavanja svakih 15 min odlaziti na WC čak i ako ne morate. Nakon što uđe u naviku, organizam će se riješiti viška tekućine i prije sna.

Popodnevna šetnja za dobar san noću

Nakon sat i pol sjedenja uzmite pauzu od 5 do 10 minuta te prošetajte ili udahnite svježeg zraka. To će vam razbistriti misli te smanjiti brige i stres koji remete san.

Organizmu treba popodnevni san

Najbolje vrijeme da zadrijemate je između 13 i 16. Podesite buđenje nakon 20 min. Zažmirite i opustite se – ako i ne zaspite, osjećat ćete se svježe i odmornije.

Je li madrac pretvrd?

Ako je između glave i madraca razmak veći od pet cm, madrac je pretvrd. A ako je glava uzdignuta i vrat se krivi, madrac je premekan.

Uspavljivanje

Idealna kombinacija su topli tuš i hladan krevet jer će se nakon toplog tuša tijelo samo nastaviti hladiti.

24sata.hr/Informer.ba