Kašika puna šećera ne samo da pomaže da se lijek lakše proguta već poboljšava djelovanje antibiotika, pokazuju nova istraživanja sa Univerziteta u Bostonu.
Otkriveno je da glukoza i fruktoza, šećeri iz biljaka, oslabljuju bakterije koji uzrokuju hronične i rekurentne infekcije.
Takve infekcije često se javljaju ukoliko je bakterija “zatvorena” i antibiotici tada postaju nedjelotvorni. Tokom vremena, bakterije, poznate kao perzisteri, vraćaju se u život i uzrokuju bolest. Naučnici su testirali učinke antibiotika ukoliko se doda kašika šećera i pokazalo se da su bakterije tada pod puno većim utjecajem antibiotika.
Testiranja su provedena na bakteriji Eschericia coli (E. Coli), čestom uzroku urinarnih infekcija, a istraživači su u roku od dva sata uspjeli ukloniti 99,9 posto perzistera. Bez šećera, korišteni lijekovi nisu imali nikakvog učinka.
Daljnja istraživanja trebala bi pokazati pomaže li šećer u borbi protiv tuberkuloze.