Ishrana Zdravlje

Sočne i zdrave – jedite jagode!

Prva asocijacija na aromatične crvene plodove jagoda je uživanje u njihovom ukusu. Međutim, riječ je o odličnom savezniku imunog sistema! Već posije nekoliko dana redovnog unosa primjećuje se koliko organizmu prija jedinstveni spoj visokovrijednih sastojaka tog voća.

Nije tajna da su jagode ukusne, ali kada ih jedemo najčešće ne razmišljamo o tome koliko je korisnih materija u njima. Idealne su kao dio svakodnevne dijete za one osobe koje žele da povećaju unos svježeg voća i povrća, ali i onih koji kubure sa viškom kilograma.

Grupa američkih naučnika koja je izučavala uticaj ishrane na razvoj onkoloških bolesti, ukazali su da su eksperimentalna ispitivanja u posljednjih 15 godina pomogla dobivanju čvrstih dokaza da najobičnije jagode mogu pomoći u prevenciji raka.

Pokazalo se da su jagode i sastojci u njima u stanju da spriječe razvoj ćelija raka u oglednoj kulturi ćelija in vitro utičući na gene koji su potvrđeno u vezi sa razvojem raka, objavio je nedavno moskovski dnevnik Izvestija.
Dokazano je i da uvođenje sušenih jagoda u ishranu životinja znatno smanjuje razvoja malignih tumora kod njih.

Najnoviji statistički podaci pokazali su i da ljudi, u čijoj su ishrani jagode zastupljene, rjeđe obolijevaju od onkoloških bolesti.

Već poslije nekoliko dana redovnog unosa u obliku šejka, voćne salate, a najbolje potpuno sveže bez šećera, šlaga ili drugih dodataka, primjećuje se koliko organizmu i imunom sistemu prija jedinstveni spoj visokovrijednih sastojaka.

Ovo aromatično voće obiluje hranljivim materijama, poput vitamina C. Također, u crvenim plodovima ima raznih fitonutrijenata i antioksidantnih materija koji zajedno pružaju odličnu podršku obrambenim snagama tijela.
Osim spomenutog vitamina C, jagode su odličan izvor vitamina K, mangana, folne kiseline, kalijuma, riboflavina, bakra, magnezijuma, vitamina B5 i B6, a nije zanemarljiva ni količina omega-3 masnih kiselina koje ovo voće sadrži.

Birajte najzrelije

Jedina mana ovog voća je to što se izuzetno brzo kvare. Najbolje bi bilo potrošiti ih istog dana kada su kupljene, mada mogu da izdrže i do tridesetak sati posle toga.

Tokom sezone, koja je sada u jeku, nije mnogo veliki problem naći svježe, ukusne jagode, ali za druge periode u godini valja se snabdjeti određenom količinom zamrznutih plodova.

Čuvanjem u smrznutom stanju, vijek trajanja biće mnogo duži, ali najveći dio vrijednih sastojaka će nestati. Suhe jagode prava su poslastica tokom zimskih mjeseci, ali nekima problem može da predstavlja prilično visoka cijena.
Također, pri kupovini svježih plodova treba voditi računa o tome da jagode, za razliku od brojnih drugih plodova, stajanjem ne sazrijevaju dodatno.
Zbog toga je izuzetno važno birati najzrelije, najcrvenije jagode. Takvi plodovi sadržat će najveću količinu pobrojanih materija, ali će biti i najukusnije.

Poput drugog voća, nježne crvene plodove treba dobro oprati, najbolje pod jakim mlazom vode kako bi se sprala nečistoća. Ukoliko je neophodno čuvanje u frižideru, važno je za to dobro pripremiti jagode. Oprane i ocijeđene od viška vode, jagode stavite u posudu, dobro je zatvorite plastičnom folijom i smjestite u frižider.

 

Informer.ba