Ishrana Zdravlje

Špinat liječi migrenu, jogurt daje energiju

Borovnice, koje su bogate antioksidansima, pravi su lijek za mozak jer pospješuju i izoštravaju pamćenje

Hranom možete poboljšati pamćenje i raspoloženje, ublažiti bolove, sniziti nivo holesterola, poboljšati kvalitet sna te pobijediti migrenu. Uz pravilnu prehranu imat ćete zdraviju kožu te sjajnu i jaku kosu, savjetuje poznata nutricionistica j Bauer Joy.

Ona je izdvojila nekoliko zdravih namirnica koje su prirodni lijekovi te bi se obavezno trebale naći na vašem jelovniku. To su borovnica, nemasni jogurt, đumbir, špinat i dinja.

Borovnica pospješuje pamćenje, nemasni jogurt daje energiju, đumbir ublažava bolove, špinat efikasno pobjeđuje migrenu, a dinja sprečava nadutost jer sadrži 90 posto vode koja djeluje kao diuretik te ispire višak soli iz organizma.

Dinja je bogata i kalijem. On pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija, koji je glavni krivac za nadutost jer pospješuje zadržavanje vode u tijelu. Muči li vas migrena, Bauer savjetuje da salatama i umacima dodate lišće špinata, a omletu pirjani špinat.

Borovnice, koje su bogate antioksidansima, pravi su lijek za mozak jer pospješuju i izoštravaju pamćenje.

Nemasni jogurt efikasno liječi umor jer sadrži visokokvalitetne ugljikohidrate koji su gorivo za mozak te daju snagu mišićima. Možete ga jesti s voćem, orašastim plodovima ili lanenim sjemenkama.

Korijen đumbira sadrži tvari koje djeluju slično kao i protivupalni lijekovi. Doda li se prehrani, djelotvoran je lijek za upalu mišića i zglobova. Naribajte svježi đumbir preko zobenih pahuljica, dodajte ga u vrući čaj ili recept za čajne kolače.

 

Avaz/Informer.ba