Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, pored graha i krompira osnova je naše kuhinje. A u našem narodu koristi se i kao hrana i kao lijek.
Evo kako sve možete da ga koristite za liječenje.
KAŠALJ
Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj.
MAHMURLUK
Poslijedice pijanstva mogu se suzbiti nakon uzimanja dvije velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup se ćete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera (ili čak nešto više) i kuhati na pari dok se ne zgusne.
ČIR NA ŽELUDCU
Tri nepune čaše soka svježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čireve na želudcu. Liječenje se sprovodi do ozdravljenja.
OTOK
Ukoliko se udarite otok i modrice možete da uklonite uz pomoć starog lijeka. Dovoljno je da dva lista kupusa privijete na udareno mjesto.
MALOKRVNOST
Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari. Bilo bidobro da tokom dana popiju po dvije čaše iscjeđenog soka, piše Smedia.
Informer.ba