Zdravlje

Štende sijalice izazivaju tumor

Štedne sijalice potencijalo su kancerogene – saopštili su stručnjaci iz Njemačke, a njihove nalaze potvrdili su i naučnici iz Švicarske, Francuske i Izraela.

Prema onome što su naučnici otkrili, štedne sijalice kada su uključene ispuštaju kancerogene supstance:

– One emituju elektromagnetne talase i zbog toga se preporučuje udaljavanje od njih jer mogu da izazovu jačinu talasa od 400 volti po mteru, a dozvoljena granica je 87 volti. Kada se slome, te sijalice ispuštaju štetna isparenja žive čija je količina čak 20 puta jača od dozvoljene u zatvorenom prostoru.

Prije dva dana oglasili su se i izraelski načunici sa Univerziteta u haifi koji su saopštili da ove sijalice, kada su uključene, mogu kod žena izazvati rak dojke! Oni to objašnjavaju time da te sijalice emituju bijelo svjetlo koje ometa proizvodnju hormona melatonina u organizmu što dovodi do kancera.

– Posebno su opasne za trudnice, novorođenčad i djecu. Njihova isparenja mogu dovesti do steriliteta, epileptičkih napada, migrene, osipa kože.

Treba reći da je Evropska unija donedavno zahtijevala od građana da upotrebljavaju štedljive sijalice umjesto onih običnih s obrazloženjem da troše manje električne energije i tako doprinose smanjenju globalnog zagrijavanja.

 

san/informer.ba