Vijesti iz medicine Zdravlje

Stiže lijek za problematične muškarce

Problematično ponašanje muškaraca poput alkoholizma, prevare i fizičkih obračuna uskoro bi moglo postati stvar prošlosti. Naime, znanstvenici su došli do otkrića kako spriječiti muškarce u varanju, kockanju i sličnom neprihvatljivom ponašanju te sada smatraju da je moguće spriječiti sve to uz pomoć spreja za nos ili tablete!

Nadu donose znanstvenici s dva najveća britanska sveučilišta. Oni su otkrili mehanizam koji se krije iza hemijskih spojeva u mozgu, a koji može spriječiti loše ponašanje.

Liječenje neprilagođenog ponašanja bit će najvjerojatnije moguće uz sprej za nos, a postoji mogućnost da se kreiraju i tablete. Sprej ili tablete regulirat će hemijske procese u mozgu koji će onda rezultirati boljim ponašanjem muškaraca.

‘Sposobnost da reguliramo naše ponašanje kao odgovor na fizički i društveni svijet ključ je prilagođenog života’, izjavio je prilikom predstavljanja rezultata dr. Frederic Boy, voditelj istraživanja koje je šokiralo svijet.

Istraživanje je trajalo čitavo desetljeće, a znanstvenici su proučavali neurotransmiter gamma-aminobutyric kiseline. Skenirali su mozgove muškaraca mlađih od 30 godina koji su odgovarali na pitanja o ponašanju i samokontroli. Muškarci koji su u mozgu imali manje razine gamma-aminobutyric kiseline reagirali su brzopletije i nepromišljenije.

Znanstvenici sada smatraju kako bi na osnovi otkrića mogli stvoriti ‘lijek’ koji će spriječiti muškarce u lošem ponašanju. Ističu kako su potrebna i dodatna istraživanja.

 

Tportal.hr/Informer.ba