Bebe Ishrana Izdvojeno Udarno Zdravlje

TRUDNOĆA I KOFEIN: Tako bih rado popila kafu, da li smijem?

Koliko kafa popiti dnevno tokom trudnoće je dobro pitanje. Lijepo je da buduća mama razmišlja o zdravlju svoje bebe misleći o tome šta će, ne samo jesti, već i popiti.

Šoljica dobre crne kafe je tradicija, dok sami uživate uz jutarnje novine ili ste u odabranom društvu.

Umjerenost u ispijanju kafe je dovoljna

Glavni sastojak kafe je kofein. On prolazi kroz posteljicu majke u krvotok ploda, pa samim tim treba očekivati da beba osjeti njegove efekte. I bebino srce pod uticajem kofeina može brže da zakuca, a tijelo postane živahnije. To i majka lako registruje, jer se pokreti bebe intenziviraju.

Činjenica je da organizam trudnice nešto usporenije odstranjuje kofein, te se on duže zadržava u tijelu majke. Zato američka uprava za hranu i lijekove preporučuje trudnicama ograničen unos kofeina.

Umjerenost unosa kofeina znači ne više od 300 miligrama dnevno.

Prevedeno u broj šoljica kafe, to bi značilo dve kafe tokom jednog dana. Ali, ako buduća mama poželi još koji gutljaj svog omiljenog napitka, a trudnicama želje moraju da se ispune, ostaje savjet da opuštanje i relaksaciju u omiljenom društvu, koje će goditi i bebi, dožive uz kafu bez kofeina. Dvije, pa čak i tri šoljice ove kafe u toku dana, obezbjediće ugođaj željene arome bez kofeinskih efekata na plod.

U ovom pohvalnom razmišljanju budućih mama, da li izbjegavati kofein, bitno je i to da budu svjesne prisustva kofeina u drugim proizvodima. Umjerenost u konzumiranju čokolade je blagorodna, a za preporuku je i izbjegavanje pića koja sadrže kofein.