Ishrana Udarno Zdravlje

Vitaminska bomba Nade Macure u borbi protiv prehlade!

Svi koji izlaze iz kuće rano ujutru je da ne kreću nigdje prije nego što se pripreme za izlazak iz toplog doma. Prvo popijte neki topao napitak, sačekajte da se organizam razbudi, pa ga tek onda izložite spoljašnjim niskim temperaturama, kaže Nada Macura, portparolka Hitne pomoći Beograd.

Nada Macura dala je nekoliko savjeta, kako se naše tijelo brže privikne na zimu koja je naglo nastupila, prenosi Dnevno.rs.

”Ove godine nas zima nije iznenadila. Par dana je bilo hladno tako da smo se pripremili donekle za ovaj predstojeći hladni talas. Ipak, nekoliko savjeta za sve koji izlaze iz kuće rano ujutru trebalo bi da se poštuje: da ne kreću nigdje pre nego što se pripreme za izlazak iz toplog doma. Prvo popijte neki topao napitak, sačekajte da se organizam razbudi, pa ga tek onda izložite spoljašnjim niskim temperaturama”, savjetuje doktorka Nada Macura građane

Sa hladnim danima, unos vitamina potrebniji je nego ikada:

”Unos vitamimina je od izuzetne važnosti! Oraganizam mora da ima jak imunitet da bi svaku vremensku promjenu mogao da podnese. Moja preporuka je da napravite salatu, vitaminsku bombu! Jednostavno se priprema a izuzetno je zdrava ” kaže doktorka Macura i otkriva svoj „tajni recept”:

Vitaminska bomba Nade Macure
Sastojci:

Jabuka, narandža, šargarepa, cvekla, đumbir, limun

Priprema:

Sve sastojke usitniti, isjeckati ili izrendati i preliti limunovim sokom. Po želji možete dodati i maslinovo ulje. Redovna konzumacija vitamina osnažiće vaš organizam.

Pored vitamina i pažljivog izlaganja hladnoći, adekvatno oblačenje treća je stavka kojoj morate posvetiti mnogo pažnje:

”Adekvatno oblačnje je spas za ova hladna vremena, slojevito se odijenite i neće biti zime za vas! Pamučna odjeća treba da ide do tijela. Vodite računa da zaštitite glavu i uši pošto je vetar izuzetno opasan, pogotovo za one ljude koji imaju problema sa upaloma uha.

Djeci je takođe imperativ zaštititi uši, jer su oni pogotovo osjetljivi”,  zaključuje portparolka Hitne pomoći, doktorka Nada Macura.