Zdravlje

Vuvuzele opasne za sluh i živce, te šire zarazne bolesti

Vuvuzele, plastične navijačke trubice iritantna zvuka koje je svijet upoznao na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi 2010., nisu samo opasne za sluh i živce, već su i širitelji zaraza, te organizatori Olimpijskih igara u Londonu sljedeće godine razmišljaju o zabrani tih instrumenata na sportskim natjecanjima.

Bolesna osoba koja puše u vuvuzelu moga bi zaraziti ljude oko sebe virusom gripe ili tuberkuloze, ocijenili su stručnjaci na temelju istraživanja provedenog u Londonskoj školi higijene i tropske medicine.

Nogometni navijači proslavili su vuvuzele pušući u njih tijekom svih utakmica nogometnog prvenstva u Južnoj Africi, ali su stekle i brojne kritičare, od samih nogometaša kojima su smetale pri igri, do stručnjaka koji su ustvrdili da one potencijalno mogu generirati buku glasniju od zrakoplova pri polijetanju.

Kao i kod kašljanja i kihanja, valjalo bi zaraženim osobama preporučiti neka ne pušu u vuvuzelu blizu drugih osoba“, kazala je dr. Ruth McNerney, voditeljica istraživačke ekipe.

Njezin je tim laserom mjerio kapljice što ih je proizvelo 8 dragovoljaca pušući u vuvuzele.

Prosječno 658 000 čestica iz pluća po litri zraka bilo je izbačeno iz toga instrumenta brzinom od 4 milijuna čestica u sekundi.

Za usporedbu, kada su dragovoljci bili zamoljeni da viču proizveli su samo 3 700 čestica po litri pri brzini od 7000 čestica u sekundi.

Kada sudjeluje na sportskom događaju i okružen je sviračima vuvuzele, gledatelj tako može očekivati da udahne veliku količinu aerosola tijekom utakmice“, zaključila je dr. McNerney.

 

Fena/Informer.ba