Za zdrave kosti potrebno je ograničiti šećer, so i fosfatne aditive, jer tako dobivamo mnogo kalorija, a malo vitamina i minerala. Glavni izvor dodatnog šećera su bezalkoholna pića koja nam samo “daju” prazne kalorije.
Fosfati se nalaze u većini tvornički pripremljenih jela kao što su čips, sirni namazi ili puding.
Pretjerano konzumiranje alkohola ubrzava gubitak gustoće kostiju i umanjuje sposobnost organizma za apsorpciju kalcija. Kofein također blago smanjuje apsorpciju kalcija, ali je opasan “protivnik” zdravlja kostiju ako ga prečesto trošimo.
[crp]Kalcij je, naravno, superzvijezda među hranjivim tvarima za zdravlje kostiju. Najjednostavnije ćete povećati unos kalcija u tijelo ako u prehranu uključite namirnice bogate tim vitaminom, poput mlijeka. Uvođenje različitih namirnica bogatih kalcijem može biti užitak te zdravo i ukusno iskustvo.
Informer.ba