Ishrana Zdravlje

Za zdrave kosti oprezno sa alkoholom i kofeinom

Za zdrave kosti potrebno je ograničiti šećer, so i fosfatne aditive, jer tako dobivamo mnogo kalorija, a malo vitamina i minerala. Glavni izvor dodatnog šećera su bezalkoholna pića koja nam samo “daju” prazne kalorije.

Fosfati se nalaze u većini tvornički pripremljenih jela kao što su čips, sirni namazi ili puding.

Pretjerano konzumiranje alkohola ubrzava gubitak gustoće kostiju i umanjuje sposobnost organizma za apsorpciju kalcija. Kofein također blago smanjuje apsorpciju kalcija, ali je opasan “protivnik” zdravlja kostiju ako ga prečesto trošimo.

Kalcij je, naravno, superzvijezda među hranjivim tvarima za zdravlje kostiju. Najjednostavnije ćete povećati unos kalcija u tijelo ako u prehranu uključite namirnice bogate tim vitaminom, poput mlijeka. Uvođenje različitih namirnica bogatih kalcijem može biti užitak te zdravo i ukusno iskustvo.

 

Informer.ba